Wednesday, 28 December 2016

Dapat Hadiah Power Bank

Mintak maaf lama tak bersiaran. Aku tak sihat selama 2 minggu. Tak sihat tu maksudnya aku tak boleh bangun. Hanya mampu baring jer, kalau bangun aku rasa sakit kepala , rasa macam nak pitam. Jadi semua benda tak boleh buat dalam masa tu..

******************************************************
 
Sebenarnya Aku dah lama nak beli power bank yang baru. Sebelum ni dah ada 1 power bank, 10000 mAh. Tapi aku nak cari satu lagi yang lagi nipis dan kecik. Sebab powerbank yang sebelum ni besar dan berat. So bila dipegang kat tangan tu terasa jugak la lenguh tu especially bila nak ambik gambar. 

Almaklumlah sekarang ni handphone aku ni dah jadi kamera official aku. Aku dah tak ada camera lain sebab compact kamera aku sebelum ni yang aku bawak pergi mana-mana dah rosak (sobb.soobb..)..

Bila pakai handphone merangkap kamera ni bateri pulak cepat giler habis.. So terpaksalah bawak power bank pergi mana-mana. 

So, aku memang tengah mencari powerbank yang nipis. Usha kat KLIA hari tu power bank yang aku nak tu harga dia lebih kurang RM300 lebih.. So, hold dulu lah hajat tu.

Tup-tup, en.suami balik dari London baru ni dia bawak sekali ngan powerbank...


Alhamdulillah rezeki aku. Power bank ni hadiah dari business partner en.suami kat UK tu. Yang ni pun 10,000 mAh. So, jimat la duit en.suami dari melebur membeli power bank baru. hehehe.


Btw, kat LAZADA sekarang pun tengah SALE. Power Bank 10,000 mAh, boleh dapat RM 37.00 jer kat LAZADA..

Wednesday, 14 December 2016

Lombok Trip : The 1st Day - Bukit Meresek

Sambungan dari ENTRI INI.

1st Day : 14 Oktober 2016

Memandangkan kitaorang stay sana 4 hari jer, so 4 hari tu kitaorang fully utilize masa yang ada. Kitaorang check-in hotel malam hari pertama tu selepas penat berjalan seharian. So, benda pertama yang kitaorang buat sesampai aja di Bumi Lombok ialah MAKAN.


Nasi Balap + Ayam Kampung + Nasi Babalung + Beberuk + Pelecing Kangkung + Tauhu + Es Kelapa Muda (Ais kelapa muda) + Es Jeruk (Ais limau) = 97,000 Rupiah. 
Kedai makan ni dekat jer dengan airport.

Kat Lombok ni majoriti penduduk dia Islam , so kat mana-mana ada jer jumpa masjid dan makanan halal. Korang tak yah risau la bab-bab makan kalau gi Lombok. Sebab confirm Halal dan murah giler dan sedap giler.

Lepas makan, kitaorang pergi Sade Village. Cerita pasal Sade Village dan Sasak People boleh baca kat SINI.

Pastu, kitaorang terus gerak pergi Pantai Kuta. Pantai Kuta ni MashaAllah cantik giler. Terpaku aku tengok. Gege cakap ni tak cantik sangat ni, ada lagi 10 kali ganda lagi cantik dari ni. So, haraplah bersabar hingga hari ke-4.

Kat sini jugaklah, kitaorang jumpa ngan Asriel beserta group dari Malaysia yang dia bawak tu. Group tu semua anak-anak dara. Diaorang datang berlima. So, since then, kitaorang jadi satu group la. Mana-mana pergi, kami pergi bertujuh. Selain Asriel yang jadi supir kat group tu, ada lagi sorang assistant supir yang kena handle that group, nama dia 'Pandu Agung'. Aku panggil dia "Pandu", bukan Pandu Puteri k. Kiranya Asriel ni ketua supir la.
Ni dia supir kitaorang - Asriel & Gege . 
MPV hitam tu kereta kitaorang kat sana.

Ni Pantai Kuta. 
Cantik sangat. 
Tapi ada lagi yang lebih cantik dari ni.
 

Kat Lombok ni, korang akan diserbu macam artis oleh rakyat tempatan especially kanak-kanak. Kesian tengok diaorang, sebab dieorang orang miskin terpaksa cari duit sendiri nak buat belanja sekolah (beli buku/makan/etc). Tapi kalau korang beli, kawan-kawan dia yang lain lagi ramai datang.




minum air kelapa . 15,000 rupiah 1 biji.

    Lepas dah puas bergambar kat Pantai Kuta, then kiteorang pergi solat kat area situ jugak. Alhamdulillah, masjid ada di mana-mana cumanya, korang silalah bawak telekung sendiri k pergi mana-mana. Jangan harapkan nak guna telekung surau atau masjid kat sini. Sebab telekung dia sangatlah kotor dan berbau. Kitaorang solat jamak zuhur + asar jer kat masjid. Jamak magrib + isyak solat kat hotel je.


    tempat wudhu'


    Usai solat, kitaorang semua (2 buah mpv) begerak ke Bukit Seqer yang terkenal dengan kisah sejarah Puteri Mandalika. Dikatakan Puteri ni sangatlah cantik dan menjadi kegilaan raja-raja dan pahlawan-pahlawan ketika itu. Sebabkan pressure dan tertekan, si puteri ni buat keputusan untuk bunuh diri kat sini dan kisahnya diabadikan di pantai ni. Perjalanan ke sini ambik masa dalam 15 minit jer.

     Bukit Seqer. Cantinya. 
    Yang naik motor tu tourist mat saleh
     
       

       Ni replika Puteri mandalika yang bunuh diri
       
       

      Dalam kereta kitaorang memang riuh jer setiap masa. 
      Dieorang ni memang awesome lah.
       
      Pastu kitaorang bergerak ke Bukit Meresek. Perjalanan ke bukit ni 10 minit jer. Nak ke Bukit Meresek, kena park kereta kat Tanjung AN sebab nak naik Bukit Meresek ni kena hiking dalam 5 minit. Tanjung AN cantik giler.. Kagum sangat aku tengok dengan Ciptaan Allah Taala.


      Tanjung An

      Ambil angin kat Tanjung An

      Bila kat Puncak Bukit Meresek tu lagi lah aku kagum. SubhanaAllah! Sungguh hebat kekuasaanMu Ya Allah!. Sumpah aku sangat puas hati pergi Lombok tu - worth every single penny.

       Ni trek ke Bukit Meresek

      Scenary dari Bukit Meresek

      Kalau sampai di Bukit Meresek ni tak sah kalau tak tengok sunset. Wajib tunggu sunset kat sini ok. Pasal Bukit Meresek tu, aku cerita kat entry lain la k. Tak puas cerita kat entry ni. Hehehhe

      Stay tune k for more amazing story.

      Thank you for reading.

      Friday, 9 December 2016

      Kasut Kesayangan

      Apa perasaan korang bila barang kesayangan korang rosak dan terpaksa dibuang??

      Kalau aku - SEDIH SANGAT  πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚...



      Ni KASUT KESAYANGAN aku. Kasut ni dah lama giler aku pakai, since tahun 2007. So skrang kasut ni dah berumur 9 tahun. Lama giler babe!.. Sebab tu aku suka jenama Nike. Sebab aku tahu quality dia sangat awesome! Masa aku beli kasut ni, kasut ni baru je sampai kat butik tu dari kilang, fresh from oven lagi. Beli kat Nike Womens Boutique kat One Utama. Masa tu, kasut ni dari koleksi limited edition. Tengok design dia sangat-sangat girlish gitu dan of course it is PINK COLOUR.

      Nak cari design ni skrang dah tak jumpa dah. That's why aku sayang giler kat kasut ni and tambah pulak dia sangat-sangat bagi aku keselesaan tahap maximum. Kasut ni dah lama dah menjadi travel partner aku. Dah banyak negara dah dia pergi, antaranya China, Kemboja, Thailand, Indonesia, Vienna dan banyak lagi. Dah 2 kali pergi jahit sebab sayang punya pasal sanggup jahit. dari beli baru.





      But sekarang ni, kasut ni dah sangat-sangat daif dan membahayakan bila pakai. Tapak dia dah haus . And dah jadi macam tempat tangkung air, air senang je masuk sebab dah terkopak-kapik. Soooo sedih!. So i've to find a new shoes...

      Aku ni peminat setia sneakers. Sebab aku selesa pakai sneakers pergi mana-mana - sangat comfy. And aku jugak suka beli sports shoes. Sebab dulu-dulu masa aku jadi atlit dulu, trainning hard-core kasut selalu rosak. So dah macam-macam jenama kasut dah aku cuba tapi yang paling tahan lama ialah Nike dan Adidas. Tapi aku tak suka sangat beli kasut Adidas sebab design dia tak berkenan kat mata aku ni. Aku lebih suka design kasut Nike.

      But, aku ni bukanlah jenis 'brand-oriented' sangat. Cuma aku jenis loyal. Kalau aku dah selesa dengan satu jenama tu, aku akan beli jenama tu jer sebab aku dah percayakan die punya kualiti tu. Tak kiralah untuk apa produk sekalipun termasuk kosmestik or skincare or handbag or clothing. Tapi kalau ada benda yang aku nampak cantik kat mata aku, aku beli jer walaupun harga dia seposen..Janji cantik dan selesa.

      So, untuk gantikan kasut Nike tu, aku pun belilah kasut lain. Sekali beli 2 pasang sebab nak mengubati lara dihati. sob..sob..sob...


      Aku tak pernah kot beli kasut converse. 
      Ni first time aku beli. Aku beli ni sebab aku nak kasut yang putih suci gitu.. 
      And jalan-jalan, terjumpa kasut suci ni, terus sambar.. 
      Best and i love it.


      Ni pulak kasut Jenama Sketcher , dari koleksi D'Lite. Dah lama masuk dalam wishlist nak beli kasut ni. So, inilah masa yang sesuai untuk beli. hehehe. Aku ni peminat setia Sketcher since Britney Spears jadi Duta Sketcher sebabnya kalau korang nak tahu - aku ni peminat setia Britney Sprears. hehehe. So, since then, aku selalulah beli kasut Sketcher sampai sekarang sebab kasut dia selesa dan design dia pun cantik kat mata aku.


      Ini pulak wishlist aku - Nike Air Max Excellerate 2
      (sumber gambar : www.corporatenetwork.com)

      Tak banyak tempat jual kasut Air Max Excellerate ni. 
      Aku dah cari kat IOI City Mall, Alamanda, KLCC, Sunway Pyramid tak ada. 
      Nanti nak try pergi cari kat Midvalley and OU.
      Midvalley and OU banyak choice sikit compare to Butik Nike yang lain.


      by the way, kasut lama tu yang dah koyak tu nak buat macam mana erk?
       Nak simpan ke atau buang jer dalam tong sampah? 
      Korang ada cadangan tak?
       huhuhuhhuhu.. 
      'coz i'm so in love with it.
      πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

      Friday, 2 December 2016

      Tak Sakit Buat PAP SMEAR

      Wanita yang telah berkahwin digalakkan untuk membuat pemeriksaan Pap Smear atau nama sebenarnya Papanicolaou test. Ada macam-macam nickname test ni, ada panggil pap test, ada panggil cervical test, tapi kat negara kita famous dengan nama Pap Smear. Perkataan "Papanicolaou" ialah nama doktor yang invent test ni - Dr Georgios Papanikolaou.

      Pap smear ni penting untuk screening kanser rahim atau kanser pangkal rahim pada tahap awal. Bila lepas bersalin, kita digalakan buat pap smear 2 tahun berturut-turut selepas kelahiran bayi dan selepas tu, tunggu lagi 3 tahun berikutnya. 

      Kalau anak dara, tak perlu (TAK BOLEH) buat test ni. Tapi boleh ambik vaksin untuk menghalang jangkitan kuman pada pangkal rahim dengan syarat masih belum ada intimate intercourse lagi. Aku tak tahu apa nama vaksin tu. Vaksin tu boleh diambik dengan Doktor Pakar O&G a.k.a Pakar Sakit Puan.

      Dengan zaman yang penuh penyakit sekarang ni, eloklah kita buat test tu. Tapi masalahnya ramai wanita yang tak nak buat sebab TAKUT. Mana tak takutnya, kalau nampak alat yang rupa muncung itik tu besar macam tu. 

      http://images.wisegeek.com/pap-smear-equipment.jpg
      Inilah alat muncung itik yang diguna untuk buat test pap smear.
      Sumber gambar : Google Image

      First skali aku buat masa tahun 2014, 3 bulan lepas melahirkan FL. Then buat lagi sekali semalam. Sepatutnya aku kena buat masa tahun 2015 tapi aku skip sebab terlupa. So semalam pergi lah menyerah diri kat Klinik Pakar AnNur, Bandar Baru Bangi. AKu pilih Dr.Khamsiah sebab aku selesa dengan dia. Masa lahirkan FL dulu pun, aku check-up every month ngan Dr.Khamsiah sampai dia menyambut kelahiran sulung aku. Dia doktor yang best la - cool jer and sangat baik. 


       Que panjang. 
      So sementara tunggu turn, aku buatlah dulu sikit-sikit kerja yang boleh dibuat.
      Tak adalah membazir sangat masa.
      Currently, Time is gold for me.


       
      Apa rasa masa buat Pap Smear Test?
      Sebenarnya buat pap smear ni langsung tak sakit tau. Rasa nak beranak tu sakit lagi. Buat pap smear langsung tak rasa apa-apa, macam rasa kene gigit semut jer walaupun benda alah tu nampak besar , lagi besar dari muncung itik yang betul. Korang just relax jer, cool and tarik nafas banyak-banyak macam buat hypno breathing masa tengah contraction tu. 

      Sekejap je buat ni. Dalam 1 minit dah siap. Kalau korang tak nak malu, buatlah dengan doktor perempuan, confirm everything OK. 

      TQ for reading!

      AWAS! Buah-buahan Mengemukkan

      Hari tu aku ada cakap (read : tulis) pasal GULA. Korang boleh baca pasal tu kat ENTRI NI. Entri tu mendapat sambutan hangat. But ramai yang keliru pasal BUAH (Fruits) ni. Apa yang aku tulis ialah apa yang Dr. Norman Norawi cakap. Dr Norman ialah Medical Offficer yang banyak tulis buku pasal pemakanan. Penerangan yang diberi pun sangat saintifik dan detail. Korang boleh baca pasal Dr.Norman kat SINI.  So, entri ni aku nak terangkan pasal Buah-buahan. Yang mana Fruits ni adalah salah satu punca GEMUK. 

      Untuk tulis entri ni, aku dah buat sikit research pasal dengan search journal papers dan interview kawan-kawan dietitian dan doktor-doktor. Inilah kelebihan kita ada ramai kawan dalam pelbagai bidang. Boleh tanya diaorang tentang bidang tersebut.

      Based on pada apa yang aku tulis kat entri hari tu, aku cakap "berat badan seseorang tu naik bukan sebab makan banyak, tapi sebab makan banyak gula" . Sebenarnya GULA ni ada banyak jenis. Kita selalu tengok gula putih hari-hari and otak kita pun dah cakap yang GULA ialah gula putih tu. Tapi sebenarnya, gula ni bukan saja gula putih yang kita tengok hari - hari tu jer. Ada banyak jenis gula sebenarnya. Kalau ikut nama saintifik, Gula Putih tu nama dia SUCROSE atau dalam melayu nama dia SUKROSA. Sukrosa ni ialah gula paling bahaya sebab dia tak boleh dibakar oleh badan kita, dan dia akan menjadi kolestrol atau lebihan gula dalam badan yang akhirnya akan buatkan kita menjadi gemuk, sakit kencing manis, sakit gout dan macam-macam penyakit lagi. 

      Selain dari SUKROSA, satu lagi gula yang BAHAYA ialah FRUKTOSA atau dalam english dipanggil FRUCTOSE. Fruktosa ni ialah gula buah-buahan yang terdapat dalam semua buah-buahan.  Fruktosa ni bahaya sebab dia macam Sukrosa jugak - tak boleh dibakar untuk menjadi kalori. So, kalau kita kuat bersenam atau bersukan pun, fruktosa tu tetap akan bertukar menjadi kolestrol dan ia tak akan dibakar oleh sistem badan kita.  So, bila tak boleh dibakar, fruktosa dan sukrosa yang berlebihan akan menyebabkan kolestrol berlebihan dalam badan selain dari penyakit-penyakit lain macam kencing manis, sakit gout , sakit apa usus dan macam-macam lagi.

      Antara Fruktosa dan Sukrosa, Fruktosa lagi manis tau. 
      Korang tengok figure kat bawah ni. 
      Kemanisan Fruktosa lebih tinggi dari sukrosa. 
      Sumber : 
      1. Hanover, LM; White, JS (1993). "Manufacturing, composition, and application of fructose". Journal of Clinical Nutrition58: 724s–732. , 
      2. Oregon State University. "Sugar Sweetness". Last accessed May 5, 2008. http://food.oregonstate.edu/sugar/sweet.htmlArchived May 16, 2008, at the Wayback Machine.


      Sumber figure tu aku ambik dari  journal paper. Kalau sebut pasal journal paper,  dah tak perlu nak pertikaikan kesahihannya sebab nak siapkan dan publish satu journal paper tu susah dan segala fakta-fakta yang ditulis di dalam journal paper telah direview oleh PAKAR-PAKAR terlebih dahulu. So, sesiapa yang dapat publish 1 journal paper pun dah kira hebat tau.
      (PHD student wajib publish journal paper).

      Mungkin kita susah nak percaya bahawa buah-buahan tu bahaya dan menyebabkan kegemukkan sebab minda kita dah lama diserap dengan hujah yang mengatakan 'makan buah kalau nak kurus'. Dan kita jugak tengok, ada ramai body weight trainer dan atlit makan buah sebelum pergi training. Sebenarnya - andaian tersebut salah. 

      As time goes by, ada banyak sangat research-research baru dibuat oleh para penyelidik. So the latest one, pramai penyelidik mengatakan bahawa fruktosa ni penyebab kepada OBESITI. Korang boleh baca artikel journal kat bawah ni. Journal ni baru lagi, tahun 2013 dipublish. So, kalau tahun 2013, ia masih dianggap sebab RELIABLE dalam bidang akademik.



      Journal ni ditulis oleh Page, K.A., and her team pada tahun 2013. Kajian dia membuktikan bahawa peningkatan pemngambilan fruktosa sebagai pemanis dalam pemakanan akan memberi kesan kepada epidemic obesiti semasa.

      Kajian Oleh Page tersebut telah menyokong kajian yang dibuat oleh Hallfrisch.J yang dibuat pada tahun 1990. Korang boleh baca kat bawah ni :



      Hasil kajian Hallfrisch menemukan bahawa pengambilan fruktosa dalam diet seharian telah menyebabkan kepada tekanan darah tinggi, peningkatan dalam uric acid (punca gout) dan juga peningkatan dalam asid laktik.

      Dan banyak lagi kajian-kajian lain yang telah dibuat diseluruh dunia yang membuktikan betapa BAHAYANYA PENGAMBILAN GULA BERNAMA FRUKTOSA NI.

      Sebab apa bahaya?
      OK, actually fruits ni bagus untuk badan kita sebab dalam buah-buahan tu ada banyak mineral ada. Antaranya vitamin, fiber, kalsium, phosphorus, magnesium, manganese, sodium, zinc, potasium dan macam-macam lagi lah. Sebab tu dalam al-quran galakkan kita makan banyak buah-buahan. Tapi hati-hati, makan ala kadar saja dan jangan berlebihan sebab semua buah ada gula nama fruktosa (gula buah-buahan). 

      Kalau nak makan banyak buah boleh, cari buah yang tak manis sangat sebab kalau buah tu manis, kandungan fruktosa adalah tinggi. Kalau buah tu tak manis, kandungan fruktosa rendah. Buah ni bahaya sebab ada fruktosa. Kalau kita ambik kandungan fruktosa yang berlebihan dari apa yang diperlukan oleh badan kita, maka penyakit-penyakit lain akan datang.

      Buah yang tak manis a.k.a kurang fruktosa ialah contoh macam tembikai, ada sikit fruktosa ada banyak air. Buah jambu batu ke, melon ke, pumpkin ke. Kalau nak makan epal, cari epal fuji sebab epal fuji fruktosa rendah compared to epal hijau atau epal merah. Kalau buah-buah berries - sangat tinggi fruktosa sebab tu strawberi, bluberi dan apa-apa yang nama beri-beri semua manis. 


      Lagi parah, kalau buah tu dicampur pulak dengan gula sukrosa (gula putih). Lagi lagi indeks kemanisan dalam badan kita berdesup naik. Contohnya minum air jus. Air jus tu bahaya sebab dalam jus tu sendiri dah ada kandungan fruktosa, tambah plak lagi sukrosa. Memang menempah azabedah la jawabnya. So, kalau nak minum jus, janganlah ditambahkan lagi gula putih. Minum jus original tu jer. And cari buah yang kurang kandungan fruktosa untuk dibuat jus.

      Aku ingat lagi masa aku jadi atlit dulu. Sebab aku main sukan taekwondo yang sangat bergantung pada berat badan, coach selalu cakap kat sesape yang kurang weight suruh makan pisang banyak-banyak sebab pisang boleh naikkan berat badan. Memang betul! tak tipu! Aku tak makan pisang sebab aku tak ada masalah underweight dulu. Berat aku maintain. Ada team member akudia selalu underweight sebab dia jenis yang senang turun berat, kalau trainning lebih sikit, turun la berat sekilo ke 2 kilo. Pastu bila dia makan pisang, boleh naik sampai 2 kilo. Tapi sebab kitaorang ni trainning hari-hari, so berat 2 kilo dia tu, senang jugaklah hilang... Kesian gak tengok dia masa tu. Tapi nak buat macam mana, itulah namanya pengalaman. 

      Dalam Islam mahupun ideologi Barat juga digalakkan makan pisang waktu pagi (breakfast) sebab dia bekalkan tenaga. Tapi jangan ambik pisang waktu malam sebab dia mengundang penyakit (kolestrol). Pisang ni kandungan fruktosa dia sederhana dan dia ada banyak mineral lain lagi macam karbohidrat, kalsium, iron, copper, magnesium, sodium, phosphorus, dan selenium. Sebab tu pisang ni bagus. Tapi jangan makan pisang banyak-banyak. 

      Boleh tak makan nasi banyak-banyak?
      Ni pun orang selalu tanya aku soklan ni - boleh tak makan nasi banyak-banyak. Ok, actually nasi tu tak bahaya pada kesihatan tau sebab kandungan nasi tu ialah karbohidrat. Karbohidrat ni akan ditukar menjadi gula yang bernama GLUKOSA atahu english GLUCOSE bila masuk dalam badan dan GLUKOSA ni diperlukan oleh badan untuk digunakan sebagai tenaga. Maksudnya, glukosa ni boleh dibakar oleh sistem badan kita. Lagi banyak kita bersenam atau berjalan, lagi banyak kalori yang dibakar oleh badan kita. 

      Masalahnya kenapa orang yang makan nasi banyak GEMUK? Sebabnya ialah orang tu tak bersenam atau mungkin dia bersenam tapi senaman dia tu belum cukup untuk membakar kalori dalam badan dia. So, moralnya = kalau nak makan nasi banyak = banyak jugalah bersenam ye. Jangan makan banyak, tidur pun banyak, so memang cepatlah gemuk kalau macam tu. 

      Aku harap penulisan aku ni membantu korang untuk membuat keputusan yang tepat dalam memilih diet seharian korang. 

      By the way, since entri pasal fruktosa tu aku publish last week, ni bermakna aku dah seminggu start "NO SUGAR CHALLENGE" kat diri aku. Nanti aku update pasal perkembangan  "NO SUGAR CHALLENGE" tu k. 

      Thank you for reading everybody..Salam Jumaat.

      Wednesday, 30 November 2016

      Misi Membeli CC Cream GAGAL

      Masa Black Friday Sale hari tu kan, aku cakap nak beli CC cream IT Cosmestic kan? Korang boleh baca entri tu kat SINI. Hampa sungguh, something happened to my internet banking. So, aku tak dapat beli online.

      http://hunt4freebies.com/wp-content/uploads/2015/11/IT-Cosmetics-Deluxe-Mini-Tube-CC-Cream-with-SPF-50.png 
      CC Cream ni ada 5 warna. 
      So pilihla mengikut kesesuaian warna kulit masing-masing

      Then, petang lepas ambik FL dari sekolah, aku terus drive ke IOI City Mall. Masuk jer Sephora IOI City Mall, penuh dengan lautan manusia!. Dah la nak berjalan pun belaga bontot dengan orang lain - nasib baik perempuan semua dalam tu. Pastu pulak, que beratur nak bayar panjang giler, sepanjang treller 16 tayar kot aku rasa. Dah lah masa tu aku bawak FL, memang tak dapat lah aku nak beratur panjang tu. Pastu aku perasan, ada sorang minah ni (dia beratur kat belakang), muka masam mencuka kalah cuka Cap Jalin, pastu pulak dia tengok FL dengan muka mencuka tak puas hati.. hahahhahaha. Bengang sebab sakit kaki la tu , lama sangat beratur, pastu muka mencuka nak marah orang lain. Tak paham aku dengan manusia spesis ni.(oooppssss, think positive , mungkin dia tengah datang bulan).

      Pastu bila tak dapat beli tu, aku terus balik umah. Lately hormone aku macam roller coaster, kejap ok, kejap tak ok. Kejap rasa macam nak demam, pening-pening, loya, sakit kepala.Kejap rasa macam normal jer. Entahler. Kebetulan pulak hari Jumaat hari tu, aku tak sihat sangat. Demam + migrain =  aku fikir nak mintak en.suami belikan jer malam tu.

      My husband just went back from London for business meeting. Of 'coz la dia pun enat jugak. Then aku mintak nak beli CC Cream tu, aku cakap lah "DISKAUN 20%". (bab DISKAUN tu kena highlight besar-besar k). Lepas diskaun harga dia RM 132. It much more cheaper than RM 165 and boleh tahan sampai setahun sebab aku jarang pakai CC Cream ni. Hari tertentu jer aku pakai. Pastu dia cakap 'beza 30 ringgit jer pun'. Memanglah beza 30 ringgit jer, but RM30 tu boleh beli top-up handphone sebulan. Last-last sampai detik 12.00 pagi Hari Sabtu hari tu, tak terbeli CC cream tu.. sedihhh . huwaaaaaa... 


      https://thumbs.dreamstime.com/x/china-sephora-store-17955710.jpg
      kalau masuk Sephora ni dah tak keluar dah
      (sumber gambar : google image) 

      Tapi esokannya, dia belikan kami sekeluarga flight ticket pergi vacation ke New Zealand next year. Yahhhooooo!. Tak jadi nak merajuk. And he also said that we will going to Northern Europe next year. Double yahoooooooooo!!. Ok! Definitely i will buy my CC Cream somewhere in London...(smiling)... Tapi kalau tak boleh nak sabar, tahun ni gak aku gi beli CC cream tu..Tunggu offer akan datang plak.


      Monday, 28 November 2016

      Seronoknya Tengok Didi di Mini Karnival Didi and Friends

      Hari Sabtu hari tu, aku bawak anak kesayangan aku , Princess FL pergi Karnival Didi & Friends kat Alamanda, Putrajaya. Nasib baik dia buat event ni kat dalam Wilayah Putrajaya, so confirm lah aku datang. Kalau dia buat kat lain-lain kawasan jajahan Selangor ni aku tak datang kot. Tak sanggup nak redah jem. 

      Sebabkan FL ni peminat tegar Didi & Friends, maka event ni menjadi aktiviti WAJIB untuk pergi. 
      Aku rasa first time aku pergi Alamanda tak dapat parking. Ramai giler orang. Parking full. Dari P1 sampai P7 full!, Pusing punya pusing, akhirnya dapatla 1 parking, kebetulan ada orang nak keluar and orang tu confirm tak tengok Didi πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†.

      Nasib baik aku tak datang hari Jumaat, confirm lagi sesak. Sebab Hari Jumaat hari tu Lara Alana pun ada datang.

       Didi tak keluar lagi pun , dah penuh centre court ni

       Aku duduk belakang-belakang sebab depan-depan semua dah penuh

      Alhamdulillah nampak jelas la jugak DIDI dan kawan-kawan dia tu.

       Bila Didi keluar jer, segala sudut ruang semua penuh.
      Atas bawah semua penuh 

      Tapi kesian kat FL la, dapat tengok dari jauh jer.
      Walaupun dapat tengok dari jauh jer, dia paling seronok, semua lagu Didi semua nyanyi & menari. Semua lagu dia tahu. Mana tak nya, hari-hari duk tengok video Didi & friends kat rumah. 
      Sampaikan orang sekeliling dia cakap 'seronok betul dia'.

      Lepas habis slot Muzikal Didi tu, banyaklah tempat kosong kat depan tu, kiteprang pun move ke depan, nak tengok slot pelakon dibelakang tabir a.k.a suara latar  Didi dan kawan-kawan pulak. Tapi FL tak suka. Dia nak tengok Didi jer. Dia ajak mummy pergi back stage nak jumpa Didi. Sebab dia ternampak Didi kat back stage. Mummy pun layankan jer but hampa.. Didi dah tido.

       Ruang ni budak-budak berebut nak masuk sebab nak berposing sakan ambik gambar dalam ni. 

       Termasuklah FL, tak sabar-sabar nak masuk. 
      Tengok adik kecik tu pun tak sabar.

       Tengok panjang giler que nak masuk dalam ruang ni.

       Bertabahlah mak-pak yang ada anak-anak kecik yang duk beratur nak masuk dalam ni. 
      Budak kecik kan macam-macam ragam. 
      Termasuk lah aku ni antara mak-mak yang tabah 
      (dua-dua tangan atas bahu sambil mata jeling siling).

      ' Mummy, saya datang sini nak main bot ni jer sebab saya tak pernah naik bot'

       
       
      Naik bas Pak Atan bawak

      Aku rasa semua budak-budak yang sukakan Didi mesti happy dapat datang sini hari tu. Nanti next time kalau Astro buat lagi event Didi ni, aku nak pergi lagi bawak FL. Bila anak happy, mak pun tumpang happy jugak..

      Terima ksih sebab sudi baca 😊😍