Monday, 3 April 2017

Travelog New Zealand 2017 | Agrodome, Rotorua

Masa kat Rotorua, firstly kitaorang pergi Agrodome. Aku ada cerita sikit kat ENTRY INI sebelum ni. So, entry ni plak aku nak citer detail pasal Agrodome. 

Agrodome ni ialah ladang yang menempatkan lembu-lembu, biri-biri, alpacas, dan segala jenis binatanh yang mendatangkan pulangan ekonomi kepada New Zealand yang paling besar di Rotorua dan paling famous dari segi kedtangan pelancong. Farm show yang paling famous di dunia kat sini lah. Kalau datang sini, tengok lah show dia - show tu macam dia tunjuk demonstrasi macam mana dia shave bulu-bulu biri-biri untuk dijadikan pakaian, karpet etc & macam mana diaorang gunakan anjing (dog) untuk jaga kambing-kambing tu semua & macam mana diaorang perah susu lembu. 

But , kitaorang hari tu tak tengok pun show tu sebab dah pernah tengok masa kat Sydney dulu. So rasa tak berbaloi nak bayar tiket yang agak mahal (NZD 34.50), tapi untuk yang masih belum pernah tengok lagi, better la tengok show tu.. 

So , kitaorang hari tu just beli tiket farm tour jer - pusing satu ladang ni sambil beramah mesra dengan binatang-binatang dalam ladang ni - BEST GILER!..

http://dorsettpink.blogspot.com/2017/04/travelog-new-zealand-2017-agrodome.html
 Nak beli tiket kat sini

http://dorsettpink.blogspot.com/2017/04/travelog-new-zealand-2017-agrodome.html
Untuk waktu (masa) untuk setiap acara, boleh rujuk gambar ni .
Jangan terlepas tau!
Selain dari farm tour & farm show, kat sini jugak ada banyak lagi adventure yang korang boleh cuba macam Backcountry Adventure & Clydesdale Experience .

http://dorsettpink.blogspot.com/2017/04/travelog-new-zealand-2017-agrodome.html
Sini tempat lepak-lepak...

http://dorsettpink.blogspot.com/2017/04/travelog-new-zealand-2017-agrodome.html
Ini tiket Farm Tour. Harga tiket ni NZD 48 seoarang dewasa. 
FL free, tak yah bayar. 
Kanak-kanak yang umur 5 tahun baru dikenakan bayaran separuh harga dari harga dewasa. 
 
http://dorsettpink.blogspot.com/2017/04/travelog-new-zealand-2017-agrodome.html
Sementara nak tunggu masa untuk tour, kitaorng pusing la dulu jalan-jalan dalam Agrodome ni tengok apa yang patut. Mula-mula masuk dulu dewan Farm Show ni. Besar dewan ni. Sekali show memang penuh kerusi ni.. So, better datang awal duduk depan , baru syok...

 Ini stage pertunjukan. 
Diaorang akan demonstrate macam mana cara diaorang cukur bulu kambing dari kaedah konvensional yang diguna oleh orang dulu-dulu sampailah ke zaman moden yang dah guna teknologi moden skrang..

 Kat sini ada translator, untuk sape yang tak faham bahasa inggeris boleh request bahasa pertejemahan, antaranya bahasa jepun, sepanyol, dll.  Translator akan duduk dalam box ni. 

And untuk sesape yang memerlukan khidmat translation, boleh guna headphone yang disediakan. 
tapi Behasa Melayu tak ada tau, so korang dengar je la Mat Salleh tu membebel.
 
Ni bulu kambing yang dah siap di cukur, ready untuk dihantar ke kilang untuk dibuat baju atau karpet..


Lepas tu, kitaorang masuk ke 'Nursery' ni. Nursery ni ditempatkan haiwan-haiwan peliharaan yang kita selalu tengok kat Malaysia ni macam arnab, itik, ikan, kambing untuk show & biri-biri untuk show..

Arnab

 Itik

 Tempat bersihkan / mandikan haiwan

 Ini biri-biri yang diguna untuk demostration masa Farm Show nanti

c
Kedai sourvenir

 

Tapi harga sourvenir kat sini agak mahal la compare denga tempat lain.

Pastu kita lepak-lepak menghirup udara yang nyaman at luar 

Sambil minum kopi. Harga secawan kopi cappucino ni NZD 5 (RM15)

Beli kopi kat kiosk ni

http://dorsettpink.blogspot.com/2017/04/travelog-new-zealand-2017-agrodome.html
 Sambil minum kopi tu, sambil layan scenary kat sini - cantik!

http://dorsettpink.blogspot.com/2017/04/travelog-new-zealand-2017-agrodome.html

http://dorsettpink.blogspot.com/2017/04/travelog-new-zealand-2017-agrodome.html
 
Inilah Clydesdale Experience. Naik kereta kuda ni pusing Agrodome ni dalam 30 minit.
 NZD 20 seorang (dewasa).

 
 Inilah rupa tractor yang bawak kitaorang pusing-pusing farm ni. 
Durasi masa tour ni ialah SEJAM... Memang best giler, rasa tak puas sejam tu..

Ini tour guide kitaorang



 Ada binatang tu siap naik lagi atas truck kitaorang..

 Ini lembu-lembu yang produce susu macam susu Dutch lady tu.. 

 Gebu-gebu

 Ajak selfi pun diaorang ni OK, layan jer.. memang sporting la binatang-binatang kat sini



 First time aku bagi makan biri-biri ni rasa geli bilamana mulut kambing tu terkena tangan aku, tapi lama-lama dah OK & rasa seronok. Foods diprovide oleh guide - free of charge. 

 
 

 Ini Alpacas.. 
Bulu dia tebal sikit dari biri-biri. 
Alpaca ni binatang dari South Africa. 
Satu spesis dengan Ilam, tapi kecik sikit dari Ilama.



http://dorsettpink.blogspot.com/2017/04/travelog-new-zealand-2017-agrodome.html
 Memang binatang kat sini semua jinak-jinak

http://dorsettpink.blogspot.com/2017/04/travelog-new-zealand-2017-agrodome.html
First time FL tengok rusa sedekat ni, memang teruja dia.. 
Tapi dia takut nak sentuh binatang-binatang tu

 


http://dorsettpink.blogspot.com/2017/04/travelog-new-zealand-2017-agrodome.html


http://dorsettpink.blogspot.com/2017/04/travelog-new-zealand-2017-agrodome.html
 Scenary kat sini pun cantik giler

http://dorsettpink.blogspot.com/2017/04/travelog-new-zealand-2017-agrodome.html
http://dorsettpink.blogspot.com/2017/04/travelog-new-zealand-2017-agrodome.html
 Lepas dah puas tengok binatang, kitaorang dibawak ke ladang kiwi pulak

http://dorsettpink.blogspot.com/2017/04/travelog-new-zealand-2017-agrodome.html
 In buah kiwi fesh dari pokok

 
 Pastu pergi ke gudang tempat simpan buah & segala perkakas ladang 

http://dorsettpink.blogspot.com/2017/04/travelog-new-zealand-2017-agrodome.html
 Kat sini kitaorang dapat rasa madu manuka. Sedap giler.

http://dorsettpink.blogspot.com/2017/04/travelog-new-zealand-2017-agrodome.html
 And rasa jus kiwi yang fresh dari buah kiwi dari pokok tu. Sedap giler.
Aku recommend kalau korang datang sini, belilah jus kiwi ni buat balik, serious sedap. Korang tak kan rasa jus kiwi yang sedap macam ni kat mana-mana. 

http://dorsettpink.blogspot.com/2017/04/travelog-new-zealand-2017-agrodome.html

Lepas dah habis tour, kasut sorang-sorang kotor giler, so basuhlah kasut kat sini..


Then, kitaorang pun terus gerak pergi ke Whakarewarewa Mouri Village - untuk tengok perkampungan orang Mouri.. 

Till then, tunggu entry seterusnya k..

Thank you fore reading this entry.

28 comments:

  1. WAH BIRI2 GEBUS SGT N HAIWAN2 CNTIK DITERNAK DI KWSN INDAH NZ

    ReplyDelete
    Replies
    1. a'ah kak PI semua gebu2, geram jer nak peluk buat balik. hehe

      Delete
  2. Tak sabar tunggu next entry. Seronok baca! Comel sangatlah biri-biri dengan alpacas tuuuu... Dah la sporting boleh diajak celpie, jealous pulak. πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha. sporting kan kambing2 tu semua

      Delete
  3. arghhh nak kene marathon entry NZ ni!

    ReplyDelete
    Replies
    1. cahiyok chaiyok idzwa.. u can do it. hehehe

      Delete
  4. Replies
    1. seronok - perasaan syukur ke hadrat Ilahi WP

      Delete
  5. Bestnya... tempat ni nampak sangat cantik dan bersih... bila baca pasal kambing biri2 yang dijaga oleh anjing tu... terus teringat cerita animasi Shaun the Sheep. hehehehe

    ReplyDelete
  6. Saya pun dapat rasa geli kalau haiwan tu ambil makanan dari tangan kita hahaha.
    tapi macam best je bila dikerumuni oleh haiwan-haiwan ni!

    ReplyDelete
    Replies
    1. geli tapi memang best syed bagi makan kat biri2 tu.. cukup lah rasa sekali seumur hidup..

      Delete
  7. manuka sedap ke? ingatkan masam2 rasanya. gemuk2 gak kambing tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap akak. manis.. sedap sgt2 lah saya boleh kata

      Delete
  8. awww, ternakan semua gemuk2 sihat2 πŸ˜„πŸ˜

    ReplyDelete
  9. Oh citer NZ dah up. Parking dulu. Nanti saya datang baca :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok farrah. nanti datang baca tau. hehe

      Delete
  10. wow..tak terkata bestnya tengok biri-biri dan buah kiwi..

    pasang angan-angan nak New Zealand dulu..

    kan best kalau kaya dari dulu lagi...

    dah lama boleh pergi New Zealand

    ReplyDelete
  11. Seronoknya dapat bercuti kat tempat ornng ni. Saya ntah bila la ada rezeki. btw teringin nak merasa madu maduka dan jus kiwi tu

    ReplyDelete
  12. gemuknya biri-biri!!! gebunya!!!

    kalau saya pun mungkin tak tengok show tu, just jalan kat luar aje. pun best jugak tuh. hehe.

    ReplyDelete
  13. Geram tengok biri-biri tu...gebus-gebus belaka...rasa nak peluk...
    Buah kiwi kuning tu mesti sedap...that's my favorite..

    ReplyDelete
  14. akaaaaaak !!!!!! ini sangat ohsem.. ok i love sheep. kalo sampai sure nak pergi sini..!! comelnyaaaaa semua..

    ReplyDelete
  15. Bagusnya ada translator. Cantik betul lah view kat situ. Yang bestnya buah kiwi. Geram nengok sebab kita suka buah kiwi.

    ReplyDelete