Monday, 10 April 2017

Travelog New Zealand 2017 | Halal Food & Islamic Centre in Rotorua

Sambungan dari entri ini - "Travelog New Zealand 2017 | Maori Cultural Village, Whakarewarewa "

Travelog New Zealand 2017 | Halal Food & Islamic Centre in Rotorua.
Lepas pergi tengok perkampungan orang Maori yang aku cerita kat entri sebelum n, kitaorang terus pergi makan sebab perut dah lapar. Makan kat Pekan Rotorua. Dari Whakarewarewa ke Pekan cuma 8 minit je drive. Dekat sesangat. Kat pekan ni ada 2 - 3 restoren halal. Lepas makan kitaorang pergi solat kat Rotorua Islamic Centre, hanya 5 minit drive dari tempat makan. 

http://dorsettpink.blogspot.com/2017/04/travelog-new-zealand-2017-halal-food.html Ini Pekan Rotorua

http://dorsettpink.blogspot.com/2017/04/travelog-new-zealand-2017-halal-food.html
  Kat NZ ni susah nak jumpa bangunan tinggi-tinggi kecuali di Auckland City & Christchurch City tapi tak adalah mercu tanda setinggi macam KLCC or KL Tower.
 Semua bangunan di NZ baik di Pulau Utara mahupun di Pulau Selatan bangunan rendah-rendah jer, even rumah pun kebanyakannya rumah setingkat jer, paling tinggi pun 2 tingkat tapi tak banyak lah. 

http://dorsettpink.blogspot.com/2017/04/travelog-new-zealand-2017-halal-food.html
Pekan Rotorua ni tak busy... aman jer.

http://dorsettpink.blogspot.com/2017/04/travelog-new-zealand-2017-halal-food.html
 Mecca Kebab - kat sinilah tempat kitaorang makan

http://dorsettpink.blogspot.com/2017/04/travelog-new-zealand-2017-halal-food.html
 Mecca Kebab ni terletak sebelah dengan kedai souvenir ni..

http://dorsettpink.blogspot.com/2017/04/travelog-new-zealand-2017-halal-food.html
 Harga makanan kat Mecca Kebab ni

http://dorsettpink.blogspot.com/2017/04/travelog-new-zealand-2017-halal-food.html
 http://dorsettpink.blogspot.com/2017/04/travelog-new-zealand-2017-halal-food.html
 Harga sepinggan nasi ni NZD 14 termasuk air + fries

http://dorsettpink.blogspot.com/2017/04/travelog-new-zealand-2017-halal-food.html

http://dorsettpink.blogspot.com/2017/04/travelog-new-zealand-2017-halal-food.html
 Chicken kebab ni harga dia NZD 11
 

Note : Harga makanan di kebanyakkan kedai kat NZ ni baik di north island or south island, semuanya start dari NZD 11. Kiranya NZD 10 (RM30) tu yang paling murah . Kalau air pulak, paling murah ialah air mineral NZD 3.50 (RM 9.00++) sebotol, tapi kalau beli kat hypermarket macam kat Countdown atau Park 'n' Save ada hari-hari tertentu (ada promotion) dijual pada harga serendah NZD 2 sebotol (RM 6).

And lagi satu, biasanya restoren halal di NZ ni bagi pilihan untuk customer pilih sos sendiri.  Ala-ala macam makan kat Subway la, beli kebab atau nasi, waiter tu akan tanya korang nak sos apa. So, lebih baik order makanan & tunggu sampai makanan siap sebab nanti waiter tu akan tanya nak sos apa. 


Lepas makan kitaorang pergi solat kat Rotorua Islamic Centre. Solat jamak zuhur + asar. Solat magrib + isyak kat rumah penginapan malam nanti.

http://dorsettpink.blogspot.com/2017/04/travelog-new-zealand-2017-halal-food.html

http://dorsettpink.blogspot.com/2017/04/travelog-new-zealand-2017-halal-food.html
 http://dorsettpink.blogspot.com/2017/04/travelog-new-zealand-2017-halal-food.html
Inilah Islamic Centre Rotorua. 
Kalau kat Malaysia, lebih kurang sebesar sebuah surau.At least ada dari tak ada langsung. 
Asalnya tempat ini ialah sebuah rumah, dan direnovaye dijadikan Islamic Centre.  


Lepas dah habis solat, kitaorang pergi lepak-lepak kat Lake Rotorua & Goverment Garden.
Government garden tu aku cerita kat next entry. 

Stay tune for more stories, and TQ for reading..  (smile)

34 comments:

  1. MAHAL SUNGGUH BELANJA MAKAN MINUM DI NZ YA...

    ReplyDelete
    Replies
    1. a'ah akak, mencekik darah... so better masak jer, barang grocery murah kat sana

      Delete
  2. Memang tenang je tengok tempat tu.. Takde sibuk dengan kenderaan. Kalau dekat oversea ni, memang makanan2 Arab macamni laa biasanya yang akan femes kan? Hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. a'ah Ana, kalau dekat oversea makanan arab je la yang selalu ada

      Delete
    2. ada banyak gak kedai sushi kat merata tempat tapi almost tak halal la

      Delete
  3. wah bestnya dah pergi NZ. wishlist sgt2 ni. :)

    tp mahal giler harga makanan tu ya :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. InshaAllah satu hari nanti awak akan dpt pergi sana. A'ah harga dia macam gitu ana

      Delete
  4. After reading yours i remembered the endangered Kiwi, it's the new Zealand's icon. Did you bring any kiwi home?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak abwak balik en.adam 'coz i'm not a big fan of kiwi

      Delete
    2. **typ0 - bawak

      saya makan kiwi kat sana je en.adam

      Delete
  5. Mahalnya harga makanan dia huaaaa. Tapi macam best sebab boleh pilih sos sendiri macam dekat subway hehehe. Menyelerakan juga tengok kebab tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. a'ah la syed agak mahal makanan kat sana, so better masak -murah, barang basah pun murah kat sana

      Delete
  6. mahalnya harga makanan. nangis tengok harga sebotol air mineral tu XD

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau konvert memang mahal BV, nak pulak skrang ni currency duit malaysia jatuh teruk.. so, kalau tak nak rasa bersalah jangan konvert, beli jer. hahahhaa

      Delete
  7. aduh mahalnya makanan dia. kena bajet betul2 la kalau nak gi NZ

    ReplyDelete
    Replies
    1. a'ah akak kena buat badjet betul2 kalau nak gi sana. bukan setakat makanan minuman mahal, bayaran masuk ke tempat2 pelancongan pun mahal.

      Delete
  8. Nak makan jangan convert kannn..kalau tak tercekik..kekeke..

    ReplyDelete
  9. Di sini ada jual fish and chips tak? NZ sangat terkenal dengan makanan ini..sangat sedap.
    Sejuk mata memandang, tenang jiwa melihatkan ada Islamic Centre/surau di sini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak. kat kedai ni tak ada jual fish & chip sebab ni kedai arab. Fish & chip boleh didapati di banyak tempat di nz ni , kalau pegi ekdai western food confirm ada & ada kedai special jual fish & chip saja di nz ni tapi kitaorang tak makan la.

      Delete
    2. tu lah akak rasa tenang sikit bila jumpa islamic centre ni

      Delete
  10. ohemgi dan keluar rupanya citer NZ diaaaa.. ok nak kena duduk baca betul2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hopefully travelog NZ akak membantu CT..

      Delete
    2. heee CT baca je dulu kak.. pasang angan2.. ada rezeki dapatlah pergi =)

      Delete
  11. hehehe makanan harga gitu takpe.. sebab portion besar. makan kongsi-kongsi pun kenyang and penuh perut rasanya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. a'ah CT portion besar so boleh share 2 orang makan sepinggan tapi macam akak ni yang kuat makan, lebih2 lagi masa travel memang perut asyik lapar jer, memang jenis tak boleh kongsi. hehehhe

      Delete
    2. CT kuat makan jugak kak hahahahaha.. ku mengerti =P

      Delete
  12. Cantik betul suasana dekat sana. seronoknya kalau dpt pegi ni. hihi. tp mahal betul harga makanan tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. memnag seronok nadhie kalau pergi sana. bab makanan tu kena masak kalau nak jimat

      Delete
  13. Seronok tengok gambar2 DP...
    Makanan agak mahal, tp kalau portion besar, boleh makan kongsi2, ok la tu...

    ReplyDelete
  14. gulp, boleh tahan mahal harga makanan die.. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. a'ah e'in mahal sangat. kalau nak makan tu tutup mata jer jangan tengok harge. hihi

      Delete
  15. Thanks mrs pip sebab baca entry saya.. Yupe portion besar mrs pip, so boleh share tapi saya tak boleh share sebab saya kuat makan.hahahhaa

    ReplyDelete
  16. Tenang jer Pekan Rotorua ni. Harga makanan pon boleh tahan jugak yerp.

    ReplyDelete