Tuesday, 13 October 2015

Travel :: Tips for Groceries Shopping

Biasanya bila kiteorang travel, hari 1st lepas check-in, kiteorang akan pergi supermarket untuk beli barang-barang nak masak sepanjang tempoh berada di situ.. Al-maklumlah, nak makan kat luar mahal sangat kalau covert dengan currency kita. Jadinya, masak-memasak lah untuk lebih jimat...

Ada 2, 3 benda jer yang aku bawak dari Malaysia, selebihnya aku beli kat tempat tu. Biasanya, "hardware" atau kitchen utensil tu aku bawak dari Malaysia, so aku beli yang "travel-friendly" punya stuff macam knife, chopping-board, cawan plastic, pinggan plastic (beli kat ikea jer), sudu-garfu, gula, garam, beras minyak masak,.. Dan yang paling tak dilupakan (ni pun kalau travel dalam Malaysia pun aku bawak) ialah Sabun & span cuci pinggan... Sebab kebanyakkan hotel tak sediakan benda alah ni..

** TIPS 1- Untuk lebih organize, sebelum travel tu, buat dulu siap-siap "meal-plan" kat rumah - apa yang nak dimakan nanti bila waktu travel... Nanti senang, pergi jer supermarket terus rembat jer barang.. Lagi super jimat sebab dah ada dalam budget apa yang PERLU dibeli..

Biasanya, kalau pergi shopping groceries ni kiteorang akan beli air jus & air mineral untuk minum, sayur, fruits, bawang, fish, spaghetti (kalau rasa nak makan pasta), roti, air yakult..

Ini lah barang yang kitaorang beli.. Tak banyak pun

Bawang putih / Garlic

Kat Melbourne, dieorang guna style self-service payment atau layan-diri masa nak buat payment...
Boleh bayar guna cash atau guna card-credit.. Lagi jimat tenaga kerja kan ..
Kat Malaysia , aku Nampak dah ada yang guna style gini macam kat Tesco IOI City Mall...
Tapi Malaysia baru je lagi adopt cara self-service ni...


**TIPS 2 - kalau nak shopping barang makanan di oversea, PLEASE tengok & baca ingredients kat label dahulu sebelum beli sebab ada makanan yang tak ada tanda "HALAL", so kite kena cari makanan yang tak ada unsur-unsur HARAM dalam makanan tersebut. Unsur-unsur HARAM pada label contohnya - alcohol, animal rennet, animal oil etc..
sebabnya kalau 'animal' , dieorang biasanya guna komponen-komponen dari 'babi'..

*** TIPS 3 - Kalau beli barang basah masa travel ni, kalau boleh beli lah IKAN atau Makanan LAUT sahaja. Sebabnya, makanan laut ni dah confirm HALAL dan tak perlu disembelih... Tapi, kalau ayam/ daging, kita perlu cari kedai yang confirm jual daging HALAL (daging yang disembelih). And it is hard to find it unless u dah tahu kat mana kedai daging HALAL tu .. 1 lagi , time constraint jugak.. Nak mencari kedai HALAL tu 1 hal lagi...Travel ni bukannya lama pun, kejap jer, jadi faktor masa sangat memainkan peranan utama..


OK... itu jer tips yang aku nak share kalau nak beli grocery masa korang travel..
Hope ianya membantu... ** This is from my personal experience...
Might be differ from yours...
Thank you for reading aite... 

27 comments:

  1. good sharing.
    kalau hotel boleh masak, better masak la walaupun simple.jimat duit.
    boleh gunakan duit untuk shopping benda lain mahupun untuk jalan-jalan

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu lah matlamat utama tu - nak save duit buat shopping. hehe

      Delete
  2. good sharing kak! saya pernah ke Aussie, susu antara benda wajib beli sebab murah.tapi takdelah sampai beli ikan.bawak sardin dan tuna je dari Malaysia

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks salbiah.. btw, saya dah bosan makan sardine. tu sebab beli ikan kat sana. hehe

      Delete
  3. boleh kongsi tips ni kalau nk travel jauh..

    ReplyDelete
  4. Walaupun SS travel bujang... Tapi.. Sabun cuci pinggan pon SS bawak jugak... ha ha ha...

    ReplyDelete
  5. sama lahhh, sy siap bawak satu botol kecil 300ml minyak. :D sbb jarang jumpe supermarket jual minyak dalam botol kecil. ada satu tupperware kecil gula & garam. hehe

    ReplyDelete
  6. waa...tips yg bagus ni...senang...xyah pkir dah nk mkn kt mn...masak sndiri jerrr

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masak sendiri memang lebih jimatkan. Yg penting kita tak rasa ragu2 :)

      Delete
  7. ooowh yes sistem bayar sendiri tu gempak gila.. diorang percaya sungguh kat rakyat kan..
    heehe cuba implement kat Malaysia lalala..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu sebab masih tak meluas lagi perlaksanaan sistem ni kat negara kita. Hihihi silap haribulan, belum apa2 mesin tu dah jahanam. Tapi on the bright side, best sebab efisien & jimat tenaga buruh.

      Delete
  8. seronoknya dpt travel......saya tak berpeluang lagi kemana-mana... T_T
    sayang nak makan tgok bawang putih kemain glowing-glowing..ahahhaahahahhahahhaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. InshaAllah, satu hari lagi awak dapat pergi nanti.. doa & usaha je

      Delete
  9. Biarpun nampak simple tapi hal ini memang kena titik-beratkan..
    Good sharing:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu kak. benda yang simple lah yang selalu orang terlepas pandang

      Delete
  10. Bagus tips intan ni. Sesuai buat panduan yang nak travel sendiri ke luar negara.

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks Farrah. semoga berguna untuk orang lain juga

      Delete
  11. Dalam banyak2, paling berkenan tengok bawang putih tu! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan.. saya pun suka tengok bawang putih tu... sebab tu lah gigih tangkap gambar walaupun x beli. hehe

      Delete
  12. bagus tips ni Intan..dulu sis JM ke GC pun beli barang kat Woolworth pun beli isi ikan dan seafood masak sup..ayam mmg x beli sbb x de tanda HALAL

    ReplyDelete
  13. kena simpan buat rujukan nak p nanti.

    ReplyDelete